Auberge Du Bonheur

13/20 GaultMillau
Bredaseweg 441 - 5036 NA TILBURG | Toon telefoonnummer 013 468 69 42

De Chef

Cuisinier Ralph Blaakenburg, Restaurant Auberge du Bonheur



 



 ‘Vegetarisch kan ontzettend lekker zijn’



Hij kan al blij worden van een mooie rijpe tomaat. Cuisinier Ralph Blaakenburg van restaurant Auberge du Bonheur in Tilburg geniet elke dag van zijn vak. “Het is vooral leuk als die mooie producten uit mijn eigen omgeving komen. Vaak vind ik die bij toeval, loop ik gewoon ergens tegenaan.”



Zoals toen hij bloedworst wilde gaan maken en het daarvoor benodigde bloed op bleek te zijn. “Toen heb ik als noodoplossing bloedworst bij de Tilburgse slagerij Lejeune gehaald. Wat bleek: die was veel lekkerder dan hoe ik ‘m zelf maak. Dan ben ik niet zo arrogant om het toch zelf te blijven doen.”



Zijn favoriete seizoen is de lente. “Dan begint alles weer. Jonge groentes als asperges, doperwtjes, peultjes, allemaal heerlijk. In die schaarse wintermaanden met weinig aanbod kan ik daar echt naar verlangen.” Want bij Ralph verschijnen enkel seizoensproducten op de kaart. Zijn motto is: ‘Op het moment dat het hier in Nederland niet groeit, moet je het niet gebruiken’.



Inspiratie krijgt hij van de mensen om hem heen. “Mooie eetbare bloemetjes en biologische mini-groentes, waar de smaak veel intenser van is, haal ik bij Peter Timmermans in Kaatsheuvel, die een biologische groentetuin heeft. En iemand waar ik nog veel van kan leren is bioloog Gert Brunink. Die gaat regelmatig met een groep mensen in natuurgebied Moerenburg op zoek naar eetbare producten. Daar wil ik nog eens mee op stap.”



Biologische tuinderij Ut Rooie Bietje, waar mensen van Traverse werken, levert de meeste groentes die Ralph nodig heeft. “Op die manier zijn we als Tilburgs bedrijf ook een beetje maatschappelijk verantwoord bezig, dat vind ik leuk. We doen ook dingen samen met restaurant Prins Heerlijk, waar jonge mensen met een functiebeperking in de bediening en de keuken staan.”



Ralph zet tegenwoordig ook altijd een vegetarisch gerecht op het vaste maandmenu bij de Auberge. “We moeten met zijn allen minder vlees gaan eten dan we nu doen. Er is nou eenmaal niet genoeg van en veel vlees eten is ongezond. Ik wil mijn gasten laten zien dat een vegetarische maaltijd ontzettend lekker kan zijn. Het minderwaardige moet eraf. Mooi als je dan achteraf te horen krijgt dat ze het vlees of de vis niet eens gemist hebben.”



Ralph verloochent zijn afkomst niet, getuige het oer-Tilburgse gerecht in dit Lekker Brabant kookboek ‘Slaoi meej aai meej juin meej èèrrepel’. “Daar geef ik dan een eigen twist aan, waardoor het toch weer helemaal van deze tijd is.”



Chef-kok Ralph Blaakenburg volgde na een opleiding consumptieve techniek koken/serveren en brood/banket aan de LTS, bij het Cingel College in Breda de opleiding SVH zelfstandig werkend kok. SVH Leermeester. Werkte bij het cruiseschip de Holland America line, restaurant de Barrier in Houthalen (België, 1 Michelinster), restaurant In den Verdwaalde Koogel in Heusden en restaurant de Duinrand in Drunen (1 Michelinster). Werkte zes 6 jaar als chef-kok bij restaurant Ons Kabinet in Vught. Werkt sinds 2008 als cuisinier bij Auberge du Bonheur (in 2009 beste restaurant van Tilburg, vermelding in Lekker en in 2013 met 13 punten in Gault Millau), Faculty Club en Grotto